„Cand practicam compasiunea de sine in propriile noastre vieti, devenim mult mai capabili in a-i intelege si a-i accepta si pe cei din jurul nostru.”

– Jose Incer

Pentru a te putea intelege cu adevarat, am nevoie sa merg pe drumul intelegerii de sine.

Pentru a te putea accepta cu adevarat, am nevoie sa merg intai pe drumul acceptarii de sine.

Compasiunea pe care ti-o pot oferi tie trebuie sa invat sa mi-o ofer mai intai mie, caci este singura modalitate in care te pot primi fara judecata, cu iubire si rabdare.

Iti pot intelege parcursul, iti pot respecta alegerile, pot avea compasiune pentru imperfectiunile tale, atunci cand invat sa fac acelasi lucru pentru mine. Nu pot intelege ceea ce nu cunosc. Nu pot oferi ceea ce imi lipseste.

Drumul spre tine incepe cu drumul spre mine. Nu-ti pot cere tie ceea ce eu nu imi ofer, nu pot astepta de la tine ceea ce eu nu imi daruiesc mie. Pot ajunge sa te primesc cu inima deschisa atunci cand inima mea e plina, iar inima mea e plina atunci cand eu sunt bine cu mine.

Invat sa practic compasiunea de sine, cu sinceritate si blandete, pentru a putea construi un drum sanatos si autentic cu tine. Realizez ca tot ceea ce eu nu rezolv cu mine nu face decat sa fie un zid de separare si judecata intre noi doi.

Cred in unitate, nu in separare. Dar unitatea nu poate avea loc atata timp cat eu continui sa te judec. Si te voi judeca cu siguranta atata timp cat continui sa ma judec pe mine insami. Intre mine si tine nu e nicio diferenta. Eu sunt tu si tu esti eu. Relatia pe care o am cu mine, o am cu tine, caci nu se poate altfel.

Fac o promisiune sa invat sa-mi construiesc o relatie armonioasa cu mine insami, pentru ca relatia noastra sa infloreasca si sa prospere in adevar si autenticitate.

Este singura cale.

Te rog iarta-ma pentru fiecare data cand lipsa mea de compasiune fata de mine insami mi-a afectat intr-un fel sau altul modul in care m-am raportat la tine. Invat, zi de zi, cum sa ma primesc cu dragoste ca sa pot deveni pregatita sa te primesc si pe tine cu dragoste, fara manipulare si fara asteptari inutile.

Aceasta este o scrisoare catre celalalt, oricare ar fi celalalt in viata ta acum: partenerul tau, mama ta, sora, fratele, tatal, prietena, strainul de pe strada. Adevarul este ca modul in care ne raportam la noi insine va fi modul in care ne raportam la toti ceilalti si asta va influenta calitatea relatiilor pe care noi le avem cu ei.

Este necesar sa incepem cu adevarat imprietenirea cu noi insine si vindecarea a tot ceea ce ne indeparteaza de noi insine, pentru a ne putea imprieteni cu adevarat cu ceilalti si pentru a ne apropia de ei.

Cum putem fi aproape de ceilalti, cand noi suntem departe de noi insine? 

Cum putem avea compasiune fata de celalalt, daca noi nu avem compasiune pentru noi insine?

Cum putem inceta sa ii judecam pe ceilalti, daca continuam sa ne judecam pe noi insine?

Personal, a trebuit sa trec prin cateva despartiri dureroase pentru a invata aceasta lectie. De fapt nu pentru a o invata, ci pentru a o constientiza cu adevarat si a incepe sa fac schimbarile necesare. Lipsa compasiunii de sine mi-a cauzat nenumarate suferinte in relatia cu celalalt. Nestiind sa am compasiune de mine atunci cand aveam cea mai mare nevoie, nestiind sa mi-o ofer, am intrat in judecata, in invinovatire, in postura de victima, in tradare personala. Acest lucru nu avea cum sa ma ajute in a construi o relatie sanatoasa cu celalalt, caci baza era nesanatoasa. Eu cu mine insami nu invatasem sa traiesc intr-un mod sanatos si armonios.

Pana nu invatam compasiunea de sine, nu vom stii sa fim sinceri cu ceilalti si vom continua sa pretindem ca lucrurile sunt in regula atunci cand ele nu sunt.

Fara compasiune de sine, vom pune o masca a perfectiunii, care ne va extenua si care se va intoarce impotriva noastra la un moment dat, caci ii vom reprosa celuilalt de ce nu ne intelege si de ce nu ne cunoaste cu adevarat.

Compasiunea de sine este instrumentul care ne poate ajuta sa ne impacam cu cine suntem, sa ne primim imperfectiunile cu mai multa blandete si sa ne oprim inainte de a-l judeca pe celalalt. Compasiunea pe care invatam sa ne oferim noua insine poate fi un filtru prin care sa il primim si pe celalalt.

Ramai alaturi de mineIn cadrul newsletter-ului iti trimit articole, ganduri si inspiratii care sa te sustina in calatoria ta spre tine insati. Te astept cu drag alaturi, pentru a te putea bucura de ele.