She made a promise to herself to keep her own well being sacred. 

„Si-a promis sie insasi ca bunastarea sa va deveni un lucru sacru pentru ea.”

Einstein spunea ca nu putem sa continuam sa facem lucrurile in acelasi fel si sa ne asteptam la rezultate diferite. Am auzit atat de des aceasta expresie si de fiecare data a produs noi constientizari pentru mine. De curand, insa, am stat si am cugetat si mai profund la aceste vorbe. Am realizat ca schimbarile pe care ni le dorim atat de mult in viata noastra nu-si au sursa in exteriorul nostru, ci avem in fiecare moment puterea sa facem schimbarile necesare. Simt ca de multe ori ramanem blocati intr-o continua asteptare, ca viata sa se schimbe cumva din senin si sa ajungem in sfarsit sa traim ceea ce ne dorim. Putem duce aceasta discutie in multe directii, dar in acest articol voi vorbi specific despre responsabilitatea si puterea pe care fiecare dintre noi o avem in fiecare moment.

Simt ca fiecare dintre noi e necesar sa aiba o dedicare cu sine insasi. Cel putin, eu asta am decis sa fac. Mi-am promis mie insami ca renunt la postura de victima si imi iau responsabilitatea asupra propriei mele vieti, stari de bine si modul in care raspund la ceea ce traiesc.

Aceasta decizie a fost una dintre cele mai importante lucruri pe care le-am facut pentru a-mi lua puterea inapoi si a-mi aminti ca de mine depinde totul. De mine depinde cum ma simt, de mine depinde cum aleg sa raspund circumstantelor vietii, de mine depinde cum vad si ce inteleg din ceea ce traiesc, de mine depinde calitatea vietii mele si am hotarat, intr-un moment de deplina claritate si dragoste fata de mine insami, sa fac ceea ce sta in puterea mea pentru a trai frumos, in armonie si autenticitate.

Acest lucru m-a facut sa ma uit mai profund la convingerile dupa care imi ghidez viata. Care sunt convingerile care ma onoreaza si ma ajuta si care sunt cele care ma limiteaza si ma mentin intr-o postura de frica? Pot deveni constienta de ele traindu-mi viata cu prezenta, observandu-ma in fiecare moment. Iar devenind constienta de ele, pot lua decizii mai bune pentru viata mea.

O alta intrebare care mi-o adresez de multe ori este: Reactionez inconstient sau imi iau o pauza pentru a alege cum raspund la ceea ce imi ajunge in cale? Caci de multe ori suntem doar reactivi. Tot timpul in defensiva. Nici nu-i de mirare ca ne simtim mai mereu extenuati. Avem o replica pregatita la orice, parca nu facem decat sa asteptam ocazia sa reactionam. Personal, cred ca avem optiuni mai sanatoase decat atat. In loc sa reactionam tot timpul si sa fim aproape non stop agitati si nervosi, putem invata sa traim mai prezenti, mai in liniste, mai in flow. In mijlocul oricarei situatii, ne putem opri pentru cateva secunde, putem respira profund si putem decide cum raspundem la ceea ce este in fata noastra. Sau cum lasam sa ne influenteze ceea ce se petrece in fata noastra. Bineinteles, este o practica continua, dar devine un stil de viata la un moment dat. In acest fel, invatam sa traim mai armonios, sa fim mai sanatosi, sa avem mai multa grija de inima noastra. Iar ceea ce am invatat ca face o mare diferenta este a nu ma judeca daca nu imi iese intotdeauna. Blandetea fata de sine face miracole in acest proces. Totul cu blandete.

Am decis ca in fiecare zi sa-mi iau un timp pentru sufletul meu: de multe ori pentru mine asta inseamna sa ma bucur in liniste de o cafea sau un ceai si sa citesc. In fiecare zi imi iau macar 10 minute de recunostinta. Stau in fiecare zi in contemplare sa vad unde anume mi-am dat puterea si cui, unde anume m-am tradat si de ce, ce inca aleg sa fac care nu ma onoreaza, ce minciuni imi spun si de ce? Sunt cateva intrebari care ma fac sa fiu constienta de modul in care traiesc si sa vad ce pot schimba si unde. Imi iau timp sa scriu in jurnal si fiecare zi e diferita. De multe ori scriu ce inseamna pentru mine iertarea si cum o aplic in viata mea. Ce inseamna pentru mine sa stau in adevar si cum aplic acest lucru in viata mea de zi cu zi? Ce inseamna pentru mine libertatea? Acceptarea de sine? Grija si dragostea fata de mine insami? Sunt intrebari contemplative care ma aduc mai aproape de sufletul meu.

Consider ca a avea acest timp pentru mine insami in fiecare zi este practica care produce cele mai mari transformari in viata mea. Nu putem trai in mod automat, considerandu-ne victimele vietii, cand avem toata puterea de a schimba cum ne raportam la viata. Dar acest lucru inseamna sa ne luam responsabilitatea propriei bunastari. Si pentru fiecare acest lucru poate arata diferit. Dar cu siguranta timpul de contemplare asupra propriei vieti ne ofera o mai mare claritate cu privire la ce avem de facut pentru a trai in armonie cu noi insine.

Iti recomand ca in perioada urmatoare sa-ti observi un pic mai mult viata si modul in care te raportezi la ea si decide sa ai mici practici in fiecare zi care sa te conecteze la adevarul tau interior si sa te ghideze spre a face schimbarile de care ai nevoie. A ramane in postura de victima si a considera ca nu avem nicio putere in a schimba ceva in viata noastra nu este doar o minciuna, dar este o modalitate sigura prin care sa renuntam de unii singuri la puterea pe care o avem de a trai asa cum ne implineste.

Priveste-te cand iti oferi scuze, tie si altora, de ce viata ta este asa cum e. Si atunci, acolo, decide sa nu mai fii victima acestor scuze ci sa te dedici tie insati, avand mici practici de conectare cu sufletul tau in fiecare zi. Avem tot timpul ocazia sa alegem altceva, atunci cand ceea ce ni se prezinta nu ne onoreaza. Avem in orice moment alegerea cum sa raspundem in fata a ceea ce traim. Si acesta este primul pas in a deveni constienti de puterea noastra interioara de a schimba lucrurile.

Sa iti fie de folos!
Cu multa iubire,
Tania!

Ramai alaturi de mineIn cadrul newsletter-ului iti trimit articole, ganduri si inspiratii care sa te sustina in calatoria ta spre tine insati. Te astept cu drag alaturi, pentru a te putea bucura de ele.