„Fii blanda cu tine insati si apoi lasa blandetea ta sa vindece lumea.”

– Pema Chodron

Pentru multa vreme m-am judecat pentru absolut tot. M-am intors impotriva mea fara sa stiu si am fost in razboi cu dragul meu suflet fara sa vreau. Multi ani de cunoastere de sine, de citit carti si de multiple evenimente la care am participat si multe altele pe care le-am organizat si totusi sufletul imi era trist. Totusi, ceva nu era cum trebuie sa fie. Caci desi lucram enorm de mult cu mine, uitasem sa-mi fiu cea mai buna prietena. Lucram cu mine, dar ma judecam in acelasi timp. Nu stiam ca tot ceea ce judecam ma indeparta de ceea ce credeam ca vindec. Cred ca ma ascundeam in spatele eronatei convingeri ca judecata este cea care ma mentine dreapta pe calea drumului meu de regasire si cunoastere de sine, ca ea imi ofera un fel de busola si motivatie sa merg tot mai adanc si mai profund.

Dar, dupa multe experiente de viata care m-au pus cumva fata in fata cu propriile mele convingeri, daramandu-le, am inteles ca cea mai mare tradare pe care am putut sa o fac este sa ma intorc impotriva mea fara sa realizez macar ca fac acest lucru. A nu stii sa-ti fii cea mai buna prietena si sa-ti oferi blandete si imbratisare nu numai in momentele in care ai cea mai mare nevoie de ele, dar oricand, este un act de mare agresiune impotriva ta si impotriva sufletului tau.

Asa ca, incetul cu incetul, am invatat si inca invat, pe zi ce trece, ce inseamna sa-ti fii cel mai bun prieten si cum se traduce asta in viata de zi cu zi. Recunosc ca este o calatorie interesanta, care imi cere sa fiu extrem de prezenta si sincera cu tot ceea ce traiesc si tot ceea ce apare ca si judecata de sine in interiorul meu. De la a-mi fi alaturi atunci cand inevitabil ma indoiesc de mine insami, invatand sa-mi primesc aceasta stare fara sa o judec si ramanand in ea cu blandete si iubire – pana la momentele in care sunt prinsa in iluziile lumii exterioare si ma judec ca nu am putut sau nu am fost constienta de mai mult in acel moment, creandu-mi un spatiu de siguranta in care sa ma las sa fiu asa cum sunt si sa simt ceea ce am de simtit.

A invata sa-mi fiu cea mai buna prietena inseamna sa-mi fiu alaturi indiferent de orice, oricand, oricum. M-a ajutat mult sa ma pun in situatia de a ma uita cum sunt eu cu prietenele mele cele mai bune atunci cand ele au nevoie de ajutor. Si atunci am vazut ca blandetea, iubirea si acceptarea pe care le ofer lor sunt cele pe care am nevoie sa mi le ofer mie insami in astfel de momente. Cum le imbratisez pe ele, asa sa ma imbratisez si pe mine. Caldura cuvintelor pe care le-o ofer lor sa mi-o ofer si mie. Intelegerea pe care le-o ofer lor sa mi-o ofer si mie. Dragostea si spatiul pe care invat sa le ofer lor sa invat sa mi le ofer si mie.

Un exercitiu profund si continuu pe care simt ca fiecare dintre noi il are de facut este acela de a invata sa-si fie alaturi, cu blandete, in fiecare moment al vietii dar mai ales in acelea in care iti este greu sa-ti fii alaturi. Acelea in care te judeci, te invinovatesti, in care ai fi vrut sa faci altfel si sa fii altfel.

Iti propun sa te observi in urmatoarea saptamana si sa vezi cate judecati aduci la adresa ta. Observa care iti este dialogul interior cu tine insati. Vezi cu cata agresivitate te intampini in fiecare zi. Si chiar atunci, acolo, da-ti voie sa te ierti. Si plangi daca simti nevoia. Imbratiseaza-te si pune-ti mainile in dreptul inimii si stai acolo. Simte durerea pe care ti-ai provocat-o, dar iarta-te pentru ea. E in regula. Nu te judeca caci nu ai stiut mai mult, ci din contra, iarta-te si ofera-ti iubire. Ti se ofera un moment in care sa-ti practici aceasta iubire de sine chiar atunci cand alta data te-ai fi judecat. E un moment de profunda vindecare.

Si continua sa-ti observi dialogul interior. Si vei vedea ca vor iesi la suprafata rusinea, vinovatia, durerea si tradarea. Observa-le, primeste-le si continua sa-ti oferi iubire. Creeaza-ti un spatiu de blandete in inima ta in care sa te primesti intotdeauna fara judecata. Tu cu tine. Tu pentru tine. In timp, aceasta iubire oferita tie insati iti va vindeca inima si te va ajuta sa accesezi daruri nepretuite in interiorul tau, daruri de care nici macar nu esti constienta in momentul de fata.  O spun din experienta, caci din momentul in care am invatat sa-mi ofer iubire si sa ma tin in brate pe mine insami, am realizat ca numai in acest mod imi pot gasi curajul de a trai o viata autentica, care sa ma implineasca si sa ma elibereze. Cand tu iti esti cel mai bun prieten, nu mai ai nevoie de validarea celor din jur. Acest lucru iti ofera o mare eliberare. Iesi din structura victimei si a celui care are intotdeauna nevoie sa fie pansat. In acest fel, iti regasesti adevarata putere, cea care vine din interiorul tau. Acea putere care iti aminteste cine esti cu adevarat si iti da voie sa fii cine esti, fara a mai fi nevoie sa astepti validare din partea cuiva sau sa demonstrezi ceva cuiva. Lucrurile astea nu mai sunt necesare. Ele apartin fiintei din trecutul tau, care credea minciunile care i se vindeau despre ea insasi. Aceste minciuni vor fi eliminate natural atunci cand accesezi adevarul din interiorul tau.

Te imbratisez cu dragoste si fa-o si tu cu tine insati. Imbratiseaza-te cu blandete si accepta-te cu toata iubirea de care dispui. Chiar daca consideri ca nu ai iubire de oferit, iarta-te pentru ca lasi aceasta convingere eronata sa-ti influenteze viata. Iarta-te pentru tot ceea ce te surprinzi ca judeci la tine insati. Fa acest exercitiu pentru urmatoarea saptamana si lasa-l sa-ti vorbeasca despre tine.

ps: fa-o, chiar daca nu crezi in el! 

Cu mult drag,

Tania


Ramai la curent cu urmatoarele articole si ganduri pe care Tania le impartaseste, abonandu-te la newsletter: 

Ramai alaturi de mineIn cadrul newsletter-ului iti trimit articole, ganduri si inspiratii care sa te sustina in calatoria ta spre tine insati. Te astept cu drag alaturi, pentru a te putea bucura de ele.