IMG_3989

Despre impartasire si cum ea ne vindeca inimile si relatiile

Daca ar fi sa privesc in urma, la anul ce tocmai a trecut, unul dintre marile cadouri pe care l-am primit au fost locurile pe care le-am vizitat si oamenii pe care i-am intalnit in calea mea. Dar, mai mult decat atat, calitatea relatiilor pe care am creat-o cu acesti oameni. Ma uit in inima mea si la cei din jur si observ ca ne aflam intr-o perioada in care calitatea relatiilor pe care le avem cantareste poate mai mult decat oricand. Si nu ma refer aici doar la relatii de cuplu, ci la relatiile de orice fel. Ele au puterea de a de a ne ajuta sa ne cunoastem intr-un mod mai profund, oferindu-ne ocazia sa ne vindecam ranile si inimile. Insa, pentru ca acest lucru sa se petreaca, este nevoie in primul rand de lucrul sincer si autentic cu noi insine. Sa fim dispusi sa ne uitam la tot ceea ce suntem obisnuiti sa reprimam. Sa facem un pact cu sinceritatea de sine. Sa fim dispusi sa privim la ceea ce ne este greu sa privim. Sa recunoastem unde reactionam si de ce, unde manipulam si de ce, pe cine incercam sa controlam si de ce, in viata cui ne impunem si de ce. Sa dam straturile conditionarilor jos si sa ne privim minciunile in fata. Calitatea relatiilor cu ceilalti este oglinda relatiei noastre cu noi insine. Este greu sa recunoastem acest lucru, dar numai acesta recunoastere ne poate elibera din suferintele unor relatii false, de greutatea pe care o purtam pe umeri fiind cineva cine nu suntem, de falsitatea si superficialitatea unui stil de viata care ne sugruma sufletul si este singura care ne poate deschide poarta spre autenticitate, impartasire si conexiune de suflet cu cei de langa noi. Numai recunoscandu-ne propriile minciuni in care traim ne putem elibera de sub stapanirea lor si putem incepe sa cream, incetul cu incetul, o viata autentica in care sa fie drag sa traim si unde sa avem parte de relatii de calitate, pline de respect, recunoastere la nivel de suflet si conexiune profunda. 
Dar asta necesita munca, si omul cam fuge de aceasta munca. Relatiile de calitate se construiesc, ele nu se nasc de-a gata si au menirea de a ne dezbraca de falsitate si de masti si de a ne invita la impartasire si la vulnerabilitate, dar mai ales la conexiune adevarata. Cand suntem dispusi sa privim lucrurile in fata, fara a le mai evita, si a vorbi deschis despre ele, oricat de dificil ne-ar fi, acest lucru ne conduce in primul rand la recunoasterea sentimentelor si mai apoi la a invata cum sa le impartasim, in asa fel incat sa cream o conexiune reala cu celalalt. Sa facem un pact in primul rand cu noi insine in a trai in adevar si in a invata sa rostim adevarul cu blandete. Relatiile au misiunea de a scoate la suprafata dureri adanci, reprimate care poarta cu ele un bagaj enorm si o durere care ne zdruncina din radacini. Dar misiunea lor este de a face curatenie, in primul rand in sufletul celui caruia este dispus sa uite cu sinceritate la el insusi. 
Acest lucru nu se poate petrece de pe o zi pe alta, pentru ca este un lucru cu sufletul. El necesita experienta de viata, asumare, sinceritate, disponibilitatea de a lucra cu tine insuti, de a te observa si a de a petrece timp sa vezi ce e acolo in interior. Este un proces continuu, o incercare de testare eroare, de impartasire care de multe ori nu este impartasita, poate de situatii de refuz si de respingere, de vulnerabitate exprimata si luata in batjocura. Dar care este greseala noastra de multe ori este ca ne inchidem inima, in loc sa lucram cu tot ceea ce ar putea scoate la suprafata aceste lucruri. Pana sa ajungem la autenticitate si la un punct in care sa fim confortabili cu noi insine, indiferent de cum reactioneaza celalalt, si mai ales pana sa ajungem sa avem cu adevarat relatii de calitate, este un intreg proces, cu etape de trecut, care ne invata de multe ori dezamagirea si cum sa ii facem fata, singuratatea si cum sa fim in regula cu ea, impartasirea sincera si cum ea ne vindeca inima, vulnerabilitatea cand tot ceea ce am vrea sa facem este sa ne ascundem intr-o camera in care nu ne gaseste nimeni.
Cerem de la ceilalti ceva ce noi nu stim cu ce se mananca. O relatie este compusa din doi oameni diferiti, care fiecare vine cu bagajele si cu ranile lui. Pentru ca aceasta relatie sa fie una plina de autenticitate si conexiune, fiecare dintre cei doi trebuie sa fie dispus sa priveasca la el insusi si sa observe cu sinceritate atunci incearca sa manipuleze, sa ceara intr-un mod nefondat si obsesiv, sa reactioneze intr-un mod agresiv fara motive reale, toate acestea avand de fapt o cauza interioara, o rana care a fost activata, o teama care s-a declansat. Daca tot ceea ce facem este sa reprimam motivele reale ale reactiilor noastre, fara a fi dispusi sa ne uitam mai profund, atunci calitatea relatiilor noastre scade, pentru ca ea nu este construita pe adevar si conexiune, ci pe manipulare si tendinta de control. Daca am invatat un lucru cu adevarat important in relatiile mele, de orice fel, este disponibilitatea de a-mi recunoaste in primul rand mie insami lucrurile care imi creaza un discomfort si apoi impartasirea lor cu persoana in cauza intr-un mod nu care sa reproseze ci care sa clarifice cu blandete ceea ce se petrece intre noi. De multe ori pot fi doar niste scenarii create de mintea mea, niste proiectii create din teama, niste ganduri pe care am inceput sa le cred, care mi-au incetosat privirea.
A discuta sincer si deschis despre ceea ce se petrece in interiorul nostru, fara repros, dar cu blandete si disponibilitatea de a crea o conexiune sincera intre noi, acest lucru ne elibereaza de iluzii si ne deschide calea de la suflet la suflet cu celalalt. Atat noi, cat si ceilalti, sunt dezarmati cand noi avem puterea sa fim vulnerabili si sa vorbim deschis despre insecuritatile noastre. Pentru ca si ei le au pe ale lor. Dar armura pe care o afisam creaza tensiune atat in noi, cat si in celalalt. Acest lucru nu face decat sa perpetueze o minciuna, un fals, o relatie superficiala.
Uitandu-ne in mine, vad cum sufletului meu ii este foame de relatii de calitate, de conexiune profunda, de comunicare care ne apropie si ne vindeca inimile si ranile. Si simt ca fiecarui suflet ii este foame de acelasi lucru. Cand simt o tensiune intre mine si oamenii din viata mea, simt cum sufletul este inchis intr-o colivie.  Dar in momentul in care imi aduc mai multa constienta in situatia respectiva si sunt dispusa sa discut cu sinceritate si vulnerabilitate despre ceea ce se petrece in sufletul meu, atunci simt cum intreaga fiinta se deschide si se elibereaza din gratiile dureroase in care imi inchisesem sufletul. Pentru mine, a face un pact cu mine insami in a ma uita cu sinceritate la tot ceea ce se naste in mine in fiecare moment, acest lucru mi-a deschis cufarul comorii a ceea ce inseamna o viata traita in adevar, autenticitate si conexiune reala cu cei din jurul meu. Nu spun ca e intotdeauna simplu, ca nu este. De multe ori imi ia zile, saptamani sau poate chiar luni sa pot avea o discutie care stiu ca ar aduce lumina si vindecare in acea relatie. Alteori imi ia ore sau doar un moment de profunda claritate si centrare. Depinde, totul este un proces. Doar ca diferenta dintre acum si alta data este ca am mai multa rabdare si blandete cu mine insami in proces. Am invatat sa nu mai fiu in razboi cu mine. Sa-mi ofer mai mult spatiu si timp sa lucrez cu ceea ce e in sufletul meu. Si cumva asta imi creaza toate oportunitatile de care am nevoie in viata mea pentru ca relatiile sa ajunga la un alt nivel de conexiune, ca viata mea sa se desfasoare firesc, simplu si frumos, fara lupta si sufletul sa-mi fie linistit si in pace. E un sentiment deosebit de frumos. Si imi place sa traiesc aici, in acest spatiu de pace, de bucurie autentica, de fiire. Si tot ceea ce iese si curge firesc din aceasta fiire las sa-mi bucure inima si viata… si oamenii din viata mea… 
Te imbratisez cu drag si pe tine, om drag care ma citesti. Si iti doresc pace si curaj, sa ai puterea sa te uiti in interiorul tau ca mai apoi sa poti crea dintr-un spatiu de prezenta o viata frumoasa in afara. Si relatii de calitate…
P.s: Nu-ti fie teama sa impartasesti, sa spui lucrurilor pe nume. Invata doar sa o faci dintr-un spatiu de blandete si dorinta a crea o conexiune sincera cu cel de langa tine. 
Cu drag,
Tania
Share